Uncategorized

Друга статия в Sun обсъжда ключовите играчи в Stemedica.

Друга статия в Sun обсъжда ключовите играчи в Stemedica.

Най-ранната версия на уебсайта, от февруари 2011 г., макар и по-хлъзгава, е малко по-малко грандиозна, въпреки че включва много свидетелства на хора, твърдящи добри резултати за различни заболявания като мускулна дистрофия, диабетна ретинопатия, множествена склероза, церебрална парализа, увреждане на гръбначния мозък, Болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, инсулт и много други, най-пълни с видеоклипове. Човек се чуди дали GSCH планира да замени старата си уеб страница с такава с повече научно обосновани твърдения. О, чакай. Уеб страницата, която има сега, е толкова научно обоснована, колкото ще получи.

Каквото и да прави GSCH със своя понастоящем несъществуващ уебсайт, д-р Майкъл Байер е ортопедичен хирург, който изглежда не е имал съответна квалификация за провеждане на операция за изследване на стволови клетки, преди да работи с д-р Николай Миронов през 2008 г., който се рекламира като „първият в света клиницист по стволови клетки за възрастни” в по-ранни съобщения за пресата на Stemedica. За да проверя това твърдение, потърсих в PubMed името на д-р Миронов и намерих куп публикации на други на име Н. Миронов, но нищо за стволови клетки от Николай Миронов. Това напряга доверчивостта, че „най-големият клиницист в света по стволови клетки“ няма да има публикации за стволови клетки в PubMed.

Не мога да се сдържа, но мириша… е, усещам миризма на говежди екскременти в това твърдение, толкова остро, колкото и говежди екскременти в твърдението, че има защитна стена или „разделяне на църквата и държавата“ между това, което прави Stemedica и това, което GSCH прави. Всичко се събира в д-р Амескуа, който е имал връзки със Stemedica (и, както знаем, все още може да е свързан със Stemedica) и използването му на продуктите Stemedica и GSCH при същия пациент, Джим Гас. Колко повече пациенти са преминали лечение с двата продукта? Човек се чуди, някой го прави.

О, и GSCH има съоръжения в Москва, Русия и Розарито Бийч, Мексико.

Какво правеше ръководството на Stemedical преди Stemedica?

Така че установихме за мое удовлетворение, че може би бях твърде лесен за Stemedica в предишните си публикации, където се опитах да дам на Дейв Макгиган и Мейнард Хоу ползата от съмнението. Сега стигнах до мнението, че Stemedica е много по-мрачна компания, отколкото подозирах преди. Вижте част 2 от историята, за да разберете защо:

Да, част 2 от историята на KPBS води до това заключение, като се вглежда по-отблизо в миналото на ключови играчи в Stemedica. Например:

Уебсайтът на Stemedica включва подробна информация за опита и пълномощията на нейните висши ръководители. KPBS разгледа тези идентификационни данни и установи, че те не винаги могат да бъдат проверени независимо.

От 2012 г. президентът и главен лекар на Stemedica Николай Танкович твърди, че има среща в престижния английски Тринити Колидж, част от Оксфордския университет. Биографията му на уебсайта на дъщерно дружество на Stemedica твърди, че в момента служи като „легат в Съвета на попечителите на Центъра за наука и общество към Оксфордския университет“.

Служители на Оксфорд обаче казват на KPBS, че името на Танкович не се е появило при търсене в досиетата на персонала.

„Николай Танкович никога не е заемал академична или друга длъжност в Тринити Колидж“, пише стипендиантът на имоти Кевин Нот в имейл до KPBS.

Става още по-сенчесто. В края на краищата, вероятно не е необичайно някои ръководители — да кажем ли? — украсяват своите пълномощия на корпоративни уебсайтове. Но някой помни ли Penta Water? Видеото (по-горе) започва с научния репортер Дейвид Вагнер, който налива чаша Penta Water, като посочва, че тя е като всяка друга вода, защото „молекулярно е така“. Химически водата е вода. Въпреки това, още в началото на 2000-те, Penta правеше много по-грандиозни претенции за водата си:

Танкович и двама други ръководители, които в момента са изброени на уебсайтовете на Stemedica и нейното дъщерно дружество Stemedica International, преди това са работили в компания, която трябваше да спре да прави претенции относно ползите за здравето на бутилираната си вода, продавана под марката Penta, след заведено групово дело през 2003г.

Настоящите маркетингови претенции на Penta са значително ограничени. Но още в началото на 2000-те, производителите на Penta вода твърдят, че техният продукт е „структурно по-добър“ от нормалната вода. Те казаха, че са успели да свият молекулярни клъстери от вода с помощта на високоенергийни звукови вълни и че Penta е „доказано, че се абсорбира от клетките по-бързо и по-ефективно от всяка друга вода“. По това време уебсайтът на Penta включва и препоръки от редица спортисти.

Адвокатът от Сан Диего Стивън Морис поведе груповия иск, който подаде оплаквания за фалшива реклама и нелоялни бизнес практики. Той казва, че маркетинговата стратегия на Penta е била „абсурдна“.

„Те всъщност казваха, че са преструктурирали водата така, че клъстерите от водни молекули да са по-малки в бутилираната им вода и следователно да могат да бъдат хидратирани по-бързо в клетките“, каза Морис. “Беше нелепо.”

А, да. Водно клъстерно шарлатанство! Това е форма на псевдонаука, която няма да умре. По принцип това е твърдение, което някои продавачи на вода правят, в което твърдят, че правят „клъстерите“ от водни молекули във водата по-малки, за да направят водата по-бързо абсорбирана и бързо хидратирана. Във видеото е включено интервю с Джонатан Секстън, д-р, доцент в Централния университет на Северна Каролина, който е бил аспирант https://preglednaprodukta.top/ по време на случая и е съавтор на доклад за съда относно искове на Bio-Hydration (Bio- Hydration беше компанията, която продава Penta Water), наричайки твърденията на компанията „наука за боклуци“ и „псевдонаука“.

Не само Танкович, който сега е президент и главен регулаторен и медицински директор на Stemedica в Борда на директорите на Bio-Hydration, но и по време на съдебното дело той поддържаше твърдението си, че Penta Water е „превъзхождаща обикновената вода по редица начини ” С Танкович бяха още няколко настоящи служители на Stemedica:

Танкович е бил в борда на директорите на Bio-Hydration заедно с Дейвид Читъм, който в момента е описан като бизнес управляващ директор на Stemedica International. Евгений Баранов – днес посочен като вицепрезидент на глобалните изследвания на уебсайта на Stemedica – също е работил като „директор на научноизследователската и развойна дейност на компанията“, според архивирана уеб страница за вода на Penta.

И какъв беше отговорът на Дейвид Макгиган? Трябва да призная, че се засмях на глас, когато го гледах да казва: „Тъй като Stemedica нито използва, нито някога е използвала вода Penta или което и да е от нейните производни в процеса на производство или разработка на продукта, би било неуместно да говорим за [ Личните отношения на Танкович с Пента. Не, въпросът не беше обвинение, че Stemedica използва Penta Water в някой от производствените си процеси. Въпросът беше констатацията на KPBS, че президентът и главен регулаторен директор на Stemedica преди е бил в борда на директорите на компания, която рекламира своята вода като по-добра от обикновената вода въз основа на твърдения, вкоренени в чиста псевдонаука и какво казва това за лидерството на Stemedica и отдаденост на строгата наука.

Сянката на Stemedica не свършва с Танкович

Нито едно от обвиненията срещу Стемедика също не е ново. Докато търсех в Google предистория на тази история, открих тази публикация от 2012 г. на Дъг Сип, „Stemedica процъфтява от пренебрегване“. Там се посочва, че Stemedica е започнала с впечатляващ списък с университетски филиали и че до 2009 г. е „добре на път да натрупа колекция от значки за биотехнологични заслуги, включително държавно сертифициране на cGMP клетъчна банка, разрешение от FDA за фаза I/ II клинично изпитване, а наскоро и патент за клетъчно скеле, изобретен от техническия директор на Stemedica, Алекс Харази. Междувременно, той намаляваше вниманието към списъка си с свързани центрове за лечение. Сип също така отбелязва, че „когато говорите за задгранични центрове за лечение/печалби, изчезналите не означава непременно [sic] забравени, а Stemedica продължава да има необичайно уютни взаимоотношения с редица клиники извън САЩ, които открито рекламират инжекции на стволови клетки за дебел каталог от страдания“ и със сигурност историята на KPBS е, ако не друго, повече подкрепа за това твърдение.

Sipp документира и други сенчести връзки. Например, през 2007 г. беше обявено, че д-р Юарт Браун и Уанда Хентън Браун планират да отворят клиника за стволови клетки в Winterhaven в Smith’s в партньорство със Stemedica. Този център, планираната клиника, изследователската клиника Brown-Darrell за лечение със стволови клетки, очевидно никога не е излязла от земята и все още е в неизвестност. Въпреки това, по време на обявяването през 2007 г. The Bermuda Sun направиха история, озаглавена „Експерт по брандиране и маркетинг с докосването на Мидас“. Този експерт по брандиране беше заместник-председателят и главен изпълнителен директор на Stemedica Мейнард Хоу:

Преди три години той пусна лазерен продукт, който направи 57,5 ​​милиона долара през 2006 г. и спечели 35,3 милиона долара за първата половина на тази година, съобщи 24/7 Wall Street в онлайн история.

Като съпредседател и главен изпълнителен директор на друга компания, Reliant Technologies, която е базирана в Маунтин Вю, Калифорния, д-р Хоу пусна лазерния продукт, наречен Fraxel, който се използва за козметични лечения на кожата, като премахване на бръчки и тъмни петна и възстановяване на повърхността петна и застаряваща кожа. В момента д-р Хоу е заместник-председател на Reliant.

И:

Д-р Хоу е и председател на Biopharma Scientific, която предлага на пазара хранителен продукт, наречен NanoGreens.

Хранителните ползи на NanoGreens се рекламират на уебсайта на Biopharma, заедно с множество отзиви от доволни клиенти. Но отказ от отговорност в дребния шрифт казва, че продуктът не е оценен от FDA и че „NanoGreens не е предназначен за диагностика, лечение или превенция на каквото и да е заболяване“.

Колко подходящо. Преди да се заеме с маркетинга на стволови клетки, д-р Хау ръководи компания, продаваща продукт за лазерно подмладяване на кожата и компания за хранителни добавки, заедно с шарлатански предупреждение на Миранда. Историята също така отбелязва, че един от братята на Мейнард Хоу, Дейвид, лекар и хиропрактик, е член на съвета на Stemedica и Biopharma. Това също изглежда подходящо: хиропрактик, който съветва компания за стволови клетки. (Да, това е сарказъм.)

Друга статия в Sun обсъжда ключовите играчи в Stemedica. Оказва се, че д-р Алекс Харази, д-р, вицепрезидент, медицински изследвания на Stemedica при създаването й, е бил член на Научния консултативен съвет на Aquaphotonics, дъщерна компания на компанията, която произвежда Penta вода. Оказва се също, че Танкович не само е бил замесен с водно ухапване като Penta Water, но и че преди Penta Water той е „постигнал злато с помощ за премахване на космите“. Отбелязва се, че той има 27 патента, повечето за лазерна епилация или лечение на кожата.

По принцип, ключовата част от историята на Sun за д-р Хау е мястото, където Макгиган описва своя опит като „взимайки концепция, като лазер Fraxel, който сега е лазер номер едно в света, и „пренасяне на бизнес практики в носи [и] събиране на наистина страхотни хора от безброй различни дисциплини, за да създаде история за успех.” С други думи, той е маркетингов човек. Въпреки че е вярно, че заявената мотивация на главните двигатели и шейкъри на Stemedica, Роджър и Мейнард Хоу плюс техния дългогодишен руски бизнес партньор Николай Танкович, беше тежкото нараняване на снаха при автомобилна катастрофа през 2004 г., която я остави паралегична , не трябва да се забравя, че на първо място тези мъже са предприемачи с история преди Stemedica да не са били твърде загрижени за това колко добра наука стои зад продуктите, които продават. Просто погледнете една книга, която те издадоха, Чудото на стволовите клетки:

Разбирате идеята. Howe се занимава много повече с маркетинг, отколкото с наука.

Въпрос, който трябва да бъде зададен

Докато търсех в Google тази история, попаднах на тъжната история за Натаниел Албринг, 12-годишна жертва на аноксична енцефалопатия поради епизод на почти удавяне през 2005 г., чието семейство към юни 2015 г. се опитваше да събере 50 000 долара, за да го вземе в клиника за стволови клетки в Москва. Това, което привлече вниманието ми, беше, че го вижда д-р Дейвид Хау. Да, споменатият в историята Дейвид Хоу е братът на лекаря и хиропрактика на Мейнард Хоу (също не е свързан с Горди или неговия син Мъри Хоу, въпреки че майката на Натаниел изглежда работи в същата болница, в която и Мъри Хоу). Освен това, това не е първият път, когато той се опитва да заведе пациенти в московска клиника, която е свързана с GSCH, за която Stemedica твърди, че вече не е свързана с нейния бизнес. За щастие на Натаниел, семейството му реши да отложи пътуването му до Москва, защото той спешно се нуждаеше от операция на гръбначния стълб, а доколкото мога да разбера от страницата му във Фейсбук, той все още не е бил там. Натаниел е пример за вид пациенти, насочени към твърда продажба на стволови клетки, а семейства като семейство Олбринг прекарват спестяванията си в преследване на такива лечения. Колкото и да се опитва Stemedica да се дистанцира от подобни истории, участието на Дейвид Хау и медийната среда, насърчавана от нейната самореклама и тази на други фирми със стволови клетки, прави такова дистанциране невъзможно.

Наистина, разочарован съм, че историята на KPBS не се разпространи по-широко, тъй като по същество беше изхвърлена на местния пазар в Сан Диего. Трябва да е национална история, защото е много актуална в момента. Причината е, че сега има съгласуван натиск от защитници на стволовите клетки, ръководен от клиники, които печелят от администрирането на съмнителни лечения със стволови клетки точно тук, в САЩ, за да отблъснат насоките и разпоредбите на FDA за употребата на стволови клетки. Тези неетични клиники са приели отчаяни пациенти, които са жертви на трудно продаваните им стволови клетки, за да притиснат федералното правителство да овладее FDA, защото се опасяват, че проектозаконите, ако бъдат приети, ще доведат до репресия срещу стремежа към печалба. клетъчни клиники в САЩ. Разбира се, смятам, че репресиите срещу клиниките за стволови клетки с нестопанска цел отдавна са закъснели, предвид документираните твърдения.

Като се има предвид тази история, ключов въпрос, който трябва да се зададе е: Къде са публикуваните доказателства в подкрепа на твърдения като тези, направени от Stemedica и GSCH? Отговорът е в първата част на историята на KPBS в интервю с Jeanne Loring, доктор по стволови клетки в Института Scripps:

Лоринг каза, че ако една компания за стволови клетки наистина помага на пациентите да постигнат забележително възстановяване, те трябва да го докажат, като публикуват резултатите си.

„Ако имаха наистина добри резултати, щяха да ги публикуват“, каза тя. “Защото това би било като най-добрата маркетингова стратегия.”

Stemedica не можа да предостави публикувани данни от нито едно от своите проучвания върху хора.

Снаха на Гас, загрижена за лечението, което Джим ще получи, попита Global Stem Cell Health дали някога са публикували доказателства, че лечението им работи. Представител й отговори по имейл: „Нямаме текущи планове да публикуваме нашите резултати.“

Позволете ми да повторя това: От този месец Stemedica не може да предостави публикувани данни от нито едно от своите проучвания върху хора. Това е компания, която съществува вече десетилетие. Това е достатъчно време, за да бъдат направени и публикувани клинични проучвания за поне краткосрочни резултати за различните заболявания, за които Stemedica твърди, че стволовите й клетки могат да бъдат използвани за лечение.